زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

تلاوت آیات برای اهل مدین (قرآن)





پیامبران خدا آیات الهی را برای اهل مدین، تلاوت می‌کردند.


۱ - تلاوت آیات بر اهل مدین



ولـکنا انشانا قرونـا فتطاول علیهم العمر وما کنت ثاویـا فی اهل مدین تتلوا علیهم ءایـتنا ولـکنا کنا مرسلین. «ولی ما اقوامی را در اعصار مختلف خلق کردیم، و زمانهای طولانی بر آنها گذشت (که آثار انبیا از دلهایشان محو شد پس تو را با کتاب آسمانیت فرستادیم)! تو هرگز در میان مردم مدین اقامت نداشتی تا (از وضع آنان آگاه باشی و) آیات ما را برای آنها (مشرکان مکه) بخوانی، ولی ما بودیم که تو را فرستادیم (و این آیات را در اختیارت قرار دادیم)!»

۱.۱ - حکایت اهل مدین


"و ما کنت ثاویا فی اهل مدین، تتلوا علیهم آیاتنا، و لکنا کنا مرسلین" کلمه "ثاوی" به معنای مقیم (کسی که در جایی مسکن و اقامت کند) می‌ باشد. و ضمیر در "علیهم" به مشرکین مکه برمی گردد، آنان که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آیات خدا را، که داستان موسی در مدین را حکایت می‌ کند، بر آنان می‌ خواند.
"و لکنا کنا مرسلین"- این جمله استدراک از نفی در اول آیه است، همانطور که جمله "و لکنا انشانا... " نیز استدراک از آن بود، و معنای استدراک دومی این است که: تو‌ای محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در میان اهل مدین یعنی شعیب و قوم او نبودی، و آنچه بر موسی در "مدین" گذشت ناظر نبودی، که اینک آیات ما را که بیانگر داستان او در آنجاست بر مشرکین بخوانی، و لیکن ماییم که تو را به سوی قومت فرستادیم، و این آیات را بر تو نازل کردیم تا بر آنان بخوانی.

۱.۲ - مایه بیداری


کوتاه سخن اینکه: حوادث بیدارکننده و هشداردهنده ‌ای را که در اقوام دور دست واقع شده و تو حاضر و ناظر آن نبودی، برای تو بازگو کردیم، تا آنها را برای این قوم گمراه بخوانی شاید مایه بیداری آنها گردد.

۱.۳ - جواب سؤال


در اینجا این سؤال پیش می‌ آید که چگونه قرآن می‌ گوید: هیچ انذار کننده ‌ای قبل از تو برای این قوم (اعراب معاصر پیامبر ص) نیامده، در حالی که می‌ دانیم هرگز روی زمین از حجت الهی خالی نمی‌ شود، و اوصیای پیامبران در میان این قوم نیز بوده ‌اند؟! در پاسخ می‌ گوئیم: منظور فرستادن پیامبر صاحب کتاب و انذارکننده آشکار است، چرا که میان عصر حضرت مسیح ع و ظهور پیامبر اسلام ص قرنها طول کشید و پیامبر اولو العزمی نیامد و همین موضوع بهانه ‌ای به دست ملحدان و مفسدان داد.

۲ - پانویس


 
۱. قصص/سوره۲۸، آیه۴۵.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۶، ص۷۱.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۹۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۹۸.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۴۹۲، برگرفته از مقاله «تلاوت آیات برای اهل مدین».    


رده‌های این صفحه : تلاوت | مدین | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.